logo
Norra Djurgårdsstaden

Foto: Norra Djugårdsstaden, Henrik trygg via Stockholm Mediabank

Studien ”Digitaliserade odlingssystem i urbana industriområden” med stöd från Viable Cities är nu klar. Den belyser hur inomhusodlingar kan göras mer effektiva genom anslutning till öppen fjärrvärme. Invest Stockholm har i samverkan med Stockholm Exergi, SweHeat and Cooling och Smaka på Stockholm tagit fram ett koncept för odling med återvunnen värme i urbana fastigheter.

I studien ges bland annat exempel på hur odling kan optimeras med hjälp av automation och digitalisering, hur du som odlare kan spara 30 – 50 % av dina kostnader genom att skicka restvärme till nätet och få betalt från energibolaget. Studiens omvärldsanalys tyder på en stark marknadstillväxt när det gäller odling i kontrollerade miljöer.

Slutsatsen från studien är att odling i kretslopp ger stora energivinster.

Läs den fullständiga rapporten här.

Bild av Matuska på Pixabay

Två av de vanligaste köldmedierna kommer att förbjudas i och med nytt lagkrav i 2020. Lagändringen kommer främst påverka små och medelstora företag som har kylanläggningar i företaget.

Köldmedierna R404A och R507A kommer att förbjudas och bytas ut mot nya ersättningsgaser. Övergången till nya ersättningsgaser kommer att innebära byte av kylanläggningar för samtliga företag med kylar, frysar, AC eller värmepump.

Vill du veta mer om nya lagkravet och vad det betyder för ditt företag? Välkommen på seminarie om nya lagändringen. Coacher för Energi och Klimat och Energikontoret Storsthlm arrangerar två seminarier 5 april om nya lagkravet på köldmedier. Ta reda på vad nya lagkravet innebär för dig som har kylar, frysar, större anläggning, AC eller värmepump i företaget. På plats finns representanter från:

  • Svenska kyl- och värmepumpföreningen
  • Regionala Energikontoret,
  • Energikonsult Philip Junghan
  • Lokala energi och klimatcoacher

 

Seminarierna är kostnadsfria och hålls vid två tillfällen, välj den som passar dig bäst:

Seminarium 1
Tid: Fredag 5 april klockan 8.00 – 10.00
Plats: Energikontoret Storsthlm, Södermalmsallén 36, Stockholm

Seminarium 2
Tid: Fredag 5 april kl 15.00 – 17.00
Plats: Allaktivitetshuset, Sturegatan 10, Sundbyberg

Läs mer om seminariet här.

Vid anmälan kontakta:
Mira Gartz
E-post: mira.gartz@sundbyberg.se

Grönska

Foto: Grönska Stadsodling

Stockholms-startupen Grönska Stadsodling har konstruerat en av Europas största vertikala odlingar. Odlingen togs i drift i slutet på december 2018. Med vertikal odlingsteknik vill Grönska tackla utmaningen kring långa livsmedelstransporter samt öka den svenska självförsörjningsgraden.

Grönska odlar sedan fyra år tillbaka grönsaker och örter i en nedlagd värmecentral i Hammarbyhöjden söder om Stockholm. Nu har de tagit klivet och expanderat sin verksamhet genom att konstruera en andra anläggning i Huddinge. Syftet är att kunna odla i större skala och att kunna förse fler med närodlade grönsaker och örter, för att bidra till minskning av livsmedelstransporter och till utvecklingen av mer självförsörjande städer.

Den nya Huddingeanläggningen kommer att ha en kapacitet på upp till 1,3 miljoner plantor per år där flertalet örter så som basilika, koriander, mynta samt sallater kommer att produceras. Första sådden sattes i mitten av december, och första skörden skedde i mitten av januari. Örterna och sallaterna kommer att säljas hos befintliga kunder så som Urban Deli och Ica Maxi Nacka samt hos nya kunder. Dialoger pågår med Coop, Axfood, Ica och restauranggrossister.

Anläggningen tar ett ordentligt steg mot Grönskas vision att bidra till minskade utsläpp. Idag importerar vi större delen av frukt och grönt som äts i Sverige – på grund av vårt kalla klimat. Med ny teknik från företag som Grönska, så hindras vi inte av Sveriges friska klimat. Utvecklingen av LED belysning gör att plantors naturliga miljö kan återskapas – inomhus.

Läs mer om Grönska Stadsodling här.

Foto: Lieselotte van der Meijs

Foto: Lieselotte van der Meijs

I stadsdelen Rågsved i Stockholms Söderort drivs spännande utvecklingsprojekt med cirkulär ekonomi i fokus. I en unik samverkan mellan civilsamhälle, företag och kommun sker en gradvis omställning till cirkulär ekonomi och ett mer hållbart lokalt samhälle – en urban evolution!

Låt dig inspireras och engageras till förändring på Urban Evolution-konferensen den 4 mars i Rågsveds Folkets Hus. Rågsved är ett tydligt exempel på en stadsdel som gjort en aktiv omställning för en förenad ekologisk  hållbarhet, social trygghet och ekonomisk tillväxt. Här ses en cirkulär ekonomi som en självklarhet för ortens och planetens överlevnad.

  • Med ny innovativ teknik stött av Vinnova i samverkan med KTH, Stockholms stad och lokala fastighetsägare odlas färska och hållbara grönsaker i nedlagda industrilokaler som förvaltas av lokalbor i behov av arbete. Läs mer om det här.
  • Matsvinnet minskas genom nya logistiklösningar som skakar om och möjliggör för effektiv och klimatsmart mathantering i samarbete med Berghs School of Communication.
  • Kulturen bidrar till social trygghet när kreativitet får möjlighet att blomstra i den lokala musikstudion som understöds av nationella stjärnor som Ametist Azordegan.

 

Nya Rågsved Folkets hus är samlingsplatsen och den lokala knutpunkten som möjliggjort för stor del av denna utveckling. Utöver detta finns språkcaféer, trygghetsnätverk, socialekonomisk rådgivning, arbetsintegrerade sociala företag, en konsthall, företagsrådgivning och mycket mer.

När: Måndag 4 mars, kl 8.30 – 13.00 (inkl lunch)
Var: Nya Rågsveds Folkets Hus, Rågsvedstorget 11, Rågsved
Hur: Läs mer om evenemanget och anmäl dig kostnadsfritt här.

Har ditt företag en årlig energiförbrukning under 300 000 KWh? Nu kan du få en kostnadsfri och opartisk hjälp från specialiserade energirådgivare i en ny satsning som leds av Sundbyberg, Stockholm, Sollentuna, Solna och Järfällakommuner.

Boka en energicoach som går igenom hur ditt företag använder energi. Efter besöket får du konkreta och skräddarsydda förslag på vad du kan göra för att minska energianvändningen i just ditt företag. En effektiv energianvändning medför utöver sänkta energikostnader även positiva effekter för arbetsmiljön såsom jämnare temperatur, bättre ventilation, behagligare belysning och minskat behov av underhåll samt minskad klimatpåverkan som i sin tur kan stärka varumärket.

Projektet finansieras av Energimyndigheten och Europeiska regionala utvecklingsfonden via det Nationella regionalfondsprogrammet.

För mer information kontakta:
Mira Gartz
Tel: 08 706 80 12
E-post: mira.gartz@sundbyberg.se

UA-101406493-1