–Vi brukar säga att vi tänker på insidan eftersom vi jobbar inuti energisystem, säger Rafael Ospino, chef för Warens Stockholmskontor när vi möts i Högdalens industriområde.
– Många tänker på elektricitet när vi talar om energi, men faktum är att knappt en femtedel av Sveriges energianvändning sker med elektricitet. I exempelvis flerbostadshus är 75 % av energianvändningen vattenburen, och det har stor betydelse vilket skick de vattenburna systemen är i. Eftersom vi bygger allt tätare och mer isolerade hus kommer exempelvis värmesystem att, på grund av alltför låga temperaturer, bli utsatta för rost och följdskador. Vårt unika erbjudande är att vi fixar de osynliga felen i vattenburna energisystem, förebygger vattenläckor och höjer energiprestandan.
Företaget
Waren startade 2011 i Skellefteå och expanderar nu i Stockholmsregionen, där nybyggnation och renoveringar driver marknaden starkt. De är idag 12 anställda utspridda på 3 kontor som huvudsakligen får specialiserade uppdrag som underentreprenörer åt VVS branschen. Rafael är ekonom och tekniker och har mångårig erfarenhet av byggprojekt.
För låg temperatur i rör som rostar
Att dra ned på energianvändningen kan leda till en alltför för låg temperatur i vattensystemen. Förr i tiden brukade elementen vara skållheta. Idag håller de sällan mer än 40 grader även de kallaste dagarna. Då finns stor risk att vattnet surnar och blir korrosivt. Rostpartiklar och andra föroreningar eroderar rören och blockerar ventiler med läckor och driftsstörningar som följd. Hela styr- och reglersystemen sätts helt eller delvis ur spel, och det innebär att många hus värms för mycket bara för att vissa hyresgäster annars får det för kallt.
I vilka hus uppstår problemet?
Det uppstår tyvärr både i gamla och nybyggda fastigheter, ibland redan något år efter att de tagits i bruk. Statistiken visar att bortåt 40 % av nybyggda hus drabbas av vattenskador på grund av korrosion under garantiperioden. Stora delar av nybyggnationen uppfyller därför inte heller Boverkets krav på energihushållning. Vi kan få energitekniska system att uppföra sig såsom beräknat, men det vore ju roligare att få vara med från början istället för när det blir fel!
Hur förebygga?
–Ett sätt att förebygga är att vid nybyggnation ge mer strikta och precisa projekteringsanvisningar. Det gäller att följa standarden SS-EN 12828 (antagen som svensk standard från 2014). Det är Tyskland och Österrike otroligt duktiga på att göra, men till och med i ett land som många tror inte kan bygga energieffektivt, Storbritannien, är detta lag sedan 2006. Viktigt är att sprida denna kunskap och besiktiga mer noggrant, rekommenderar Rafael.
Han påpekar att man vid renoveringar ofta byter ut system som skulle kunna fungera i 40 år till. Varför inte åtgärda felen och undvika onödig investering? 50 % av energin kan sparas genom att systematiskt identifiera energitjuvarna och åtgärda dem. Detta kan göras utan att de boende behöver flytta ut. Så gjorde man i hus som tidigare tillhörde allmännyttan i Gubbängen efter ombildning till bostadsrättsförening. Snart kommer troligen tvingande regler för maximalt tillåten energianvändning i hus, så kallade minimienergiprestanda.
I vissa andra länder har man redan infört det, men i Sverige verkar få känna till det…
Waren tilldelades 2014 ett ramavtal med VÄRMEK, Svenska Värmeverkens Ekonomiska Förening. VÄRMEK fick 2015 Konkurrensverkets pris ”Utmärkt Hållbar Upphandlare”.
Warens nischade expertis efterfrågas alltså av både bostads- och industrifastighetsägare. Med sin lokala förankring i regionen är företaget det självklara valet när energisystem i Stockholms fastigheter behöver renoveras.
För vidare information och frågor, kontakta Rafael Ospino på 070-241 1709