Ulf E Andersson från Naturvårdsverket är ny medlem i referensgruppen och rådgivare i Gröna lotsen projektet, finansierat av Vinnova och Stockholms stad. På vår hemsida ska Ulf presentera några av de intressantaste projekten inom urban odling i Sverige och världen. Han har mer än trettio års erfarenhet av arbete med gröna innovationer, miljöteknik, hållbara städer och urbana ekosystemtjänster. Han har varit verksam på Naturvårdsverket, Miljödepartementet, Riksrevisionen, Statskontoret och Kooperativa Institutet. Ulf har åt KTH beskrivit och analyserat exempel på växthus i urban miljö. På Naturvårdsverket har han bl a lett en kartläggning om hur spetstekniker som grön bioteknik och naturbaserade lösningar kan användas i bl a städerna, och är också projektledare för projektet Kretsloppsstaden 2.0.
De tio projekt som Ulf har valt producerar livsmedel i växthus och andra kontrollerade odlingsmiljöer. Inomhus, ofta på oanvända ytor och inte på friland. De passar in i urbana industriområden och har där en potential för jobbskapande och företagsbildning. Man använder lokala resurser som nyttiggörs i cirkulärt i produktionen: spillvärme, organiskt avfall, dag- regn- eller avloppsvatten mm. Olika typer av grödor, livsmedelsråvaror, odlingssätt och odlingssystem används. Exemplen speglar situationen i ett antal länder som har klimatmässiga och ekonomiskt-sociala förhållanden som liknar Sveriges. Först ut är Gotham Greens i USA.
Gotham Greens – Världens största takväxthus
USA-företaget Gotham Greens http://gothamgreens.com/ driver fyra tekniskt avancerade växthus på magasintak och fabriksbyggnader i New York och Chicago, på en total yta av 16 000 m2. Takväxthusen producerar grönsaker året runt. Olika sallads-och tomatsorter, ruccola, grönkål, pak choi och basilika produceras med ungefär 20 miljoner salladshuvuden eller motsvarande per år. Alla produkter från de tre första växthusen har loggan ”Made in New York”. Det största takväxthuset i Chicago på ca 7 000 m2 beräknas leverera mer än 450 ton grönsaker per år till lokala butiker. I den hydroponiska odlingen (odling utan jord, istället i vatten med tillsatta gödningsmedel) recirkuleras allt vatten, solceller står för elförsörjningen och sofistikerad teknik styr värme, kyla, luftfuktighet, bevattning och växtnäring. Växtodlingen bygger i huvudsak på naturligt solljus.
De hydroponiska växthusen är slutna för att minimera skadegörare och sjukdomsrisk. Alla produkter odlas med hjälp av recirkulerande bevattningssystem som återanvänder vattnet. Växthusen har designats för hållbara lösningar. Anläggningarnas el- och värmebehov minimeras genom el från solceller, LED-belysning, avancerade glasytor och värmeisolerande gardiner. Takväxthusen fungerar på samma sätt som bevuxna “gröna tak” genom att skapa bättre isolering och därmed bättre energieffektivitet i den underliggande byggnaden.
Miljövänligt och resurseffektivt
Recirkulerande hydroponisk odling är en av de mest vatteneffektiva former av växtproduktion som finns idag. Växtnäringen tas upp av grödorna, och bidrar inte som i frilandsodling till övergödning i vattendrag och hav. Företagets avancerade bevattningssystem använder 10 gånger mindre vatten än konventionellt jordbruk.
Takväxthusen använder också stadens ytor effektivt, dels genom att vara placerade på tak, dels genom att åstadkomma stor produktion på liten yta. Gotham Greens metoder ger ca 25 gånger mer grödor per hektar än frilandsodling, samtidigt som ingen åkermark behöver tas i anspråk.
Jämfört med konventionella växthus ger Gotham Greens takväxthus mer än 50 % mer skörd än konventionella växthus på samma yta och använder 25 % mindre energi per kilo producerad gröda, enligt företaget. Genom användning av naturligt solljus och energieffektiv teknik minimeras energianvändningen.
Indirekt minskas bränsleförbrukning och därmed koldioxidutsläpp och luftföroreningar i staden genom Gotham Greens närhet till sina kunder, som tar bort behovet av långväga, kylda livsmedelstransporter. Takväxthusens närhet till städernas innevånare minskar också deras transportbehov och drivmedelsförbrukning.
Hälsosamt och smittfritt
Den sterila, jordfria odlingsmiljön eliminerar risken för smittor som är särskilt viktigt mot bakgrund av ökningen av livsmedelsburna sjukdomar, som E. coli och salmonella, från färska grönsaker. Grödorna skördas bara några timmar innan de når restaurang eller butik, vilket innebär mycket färska grönsaker med bibehållet näringsinnehåll. Närheten till våra kund gör att den längre hållbarheten kommer kunden till del, och inte främst transportörer i livsmedelskedjan.
Lönsamt och arbetsskapande
Gotham Greens startades 2009 i Brooklyn, New York av nuvarande VD Viraj Puri, som har arbetat med miljöteknik, och av andra grundare med bakgrund inom jordbruk och finansieringsfrågor. Det privatägda företaget är lönsamt och har samlat in mer än $ 30 miljoner i tre finansieringsrundor. Uppgifter om företagets ekonomiska resultat är inte offentliga.
Företaget har idag ca 100 anställda, i huvudsak lokalbefolkning. Företaget levererar året runt till lokal detaljhandel, restauranger och institutionella kunder. Företagets policy är att ge sina medarbetare en säker, hälsosam och attraktiv arbetsmiljö.
Möjligheten till företagsskapande och företagsutveckling, och positiva sysselsättningseffekter tydliggörs av Gotham Greens och andra takväxthusföretag expansion i utvecklade industriländer.
Fler spännande projekt presenteras inom kort.