Stockholms-startupen Grönska Stadsodling har konstruerat en av Europas största vertikala odlingar. Odlingen togs i drift i slutet på december 2018. Med vertikal odlingsteknik vill Grönska tackla utmaningen kring långa livsmedelstransporter samt öka den svenska självförsörjningsgraden.
Grönska odlar sedan fyra år tillbaka grönsaker och örter i en nedlagd värmecentral i Hammarbyhöjden söder om Stockholm. Nu har de tagit klivet och expanderat sin verksamhet genom att konstruera en andra anläggning i Huddinge. Syftet är att kunna odla i större skala och att kunna förse fler med närodlade grönsaker och örter, för att bidra till minskning av livsmedelstransporter och till utvecklingen av mer självförsörjande städer.
Den nya Huddingeanläggningen kommer att ha en kapacitet på upp till 1,3 miljoner plantor per år där flertalet örter så som basilika, koriander, mynta samt sallater kommer att produceras. Första sådden sattes i mitten av december, och första skörden skedde i mitten av januari. Örterna och sallaterna kommer att säljas hos befintliga kunder så som Urban Deli och Ica Maxi Nacka samt hos nya kunder. Dialoger pågår med Coop, Axfood, Ica och restauranggrossister.
Anläggningen tar ett ordentligt steg mot Grönskas vision att bidra till minskade utsläpp. Idag importerar vi större delen av frukt och grönt som äts i Sverige - på grund av vårt kalla klimat. Med ny teknik från företag som Grönska, så hindras vi inte av Sveriges friska klimat. Utvecklingen av LED belysning gör att plantors naturliga miljö kan återskapas – inomhus.
Läs mer om Grönska Stadsodling här.