Grönska – de odlar inomhus & vill göra Stockholm oberoende av importerade grönsaker & örter

gronska-png

Grönska odlar mat med ett innovativt odlingssystem, med det långsiktiga målet är att göra Stockholm oberoende av importerade grönsaker och örter. I november kommer deras basilika att börja säljas på Sveriges största ekologiska butik Paradiset Matmarknad.

Idag odlar de in en källarlokal i Hammarbyhöjden och i framtiden siktar de på en stor anläggning där allt från jordgubbar till pak choi ska odlas. Grönska är startupen som vill revolutionera odling och få oss att konsumera på ett mer hållbart sätt.

Innovationen Grönska har tagit fram är ett skalbart och yteffektivt odlingssystem för inomhusbruk, där de producerar ekologiska och lokalt odlade örter och grönsaker – året runt! Odlingen sker i ett hyllsystem med LED lampor som ger ljus till plantorna och en näringslösning där plantorna växer, så kallad hydroponisk odling. Systemet som helhet kallas vertikal odling. Urbana odlingar och vertikala odlingar har uppstått under senaste tio åren runt om i världen, och visat på framgångsrika alternativa metoder för matproduktion.

Grönska blir först ut på svenska marknaden med vertikalt odlade grödor. Grönska teamet har odlat örter och olika grönsaker i sitt odlingssystem under två års tid, men det är först nu i november som grödorna kommer ut på marknaden. Först ut är basilika, en gröda som har tagit sex månader att ta fram genom tester. Teamet ser fram emot säljstart och allting pekar på att detta bara är början för Grönska.

Grönska startades 2016 av Petter Olsson, Robin Lee och Natalie de Brun Skantz. Företaget odlar grönsaker och örter inomhus 365 dagar om året med ett innovativt odlingssystem. Målet är att göra Stockholm och på sikt Sverige oberoende av importerade grönsaker och örter, grundat på en vision om att göra matkonsumtion mer hållbar.

CLEANTECH HÖGDALEN

Telefon: ‭070-241 17 09‬

Mail: rafael.ospino@telia.com

Postadress: Forum Högdalen, Stallarholmsvägen 49