logo

Innovativ vattenteknik från Labtrino belönas

Innovativ vattenteknik från Labtrino belönas

Labtrino, ett ungt ingenjörsföretag med forskningsbakgrund på KTH, lanserar en unik, trådlös mätteknik för vattenflöden för att kunna minska vatten- och energiförbrukningen. Då mätaren är utanpåliggande kan den installeras på ett par sekunder till endast 20 % av jämförbar kostnad. Den här innovationen hjälper till att tackla den ohållbara överförbrukningen av vatten genom att skapa medvetenhet utan att göra avkall på komforten.

 

Foto: Jacek Dylag

 

Låg medvetenhet om sin egen vattenförbrukning och kostnad

Boenden i flerbostadshus vet ofta inte hur mycket vatten de förbrukar eller hur mycket energi deras vattenförbrukning kräver. Undersökningar visar därför att de upplever vatten som gratis, eftersom det anonymt ingår i avgiften enligt en schablon baserat på lägenhetens storlek. Den bristande medvetenheten och idén att varm- och kallvatten är gratis leder till överförbrukning. En hållbar lösning för att minska vattenförbrukningen är därför att installera individuell mätning och debitering, något som kan minska vattenförbrukningen med 30 % och energiförbrukningen med 7,5–15 %.

 

Enkel app flyttar över kostnaden och kontrollen

Dagens lösningar för individuell vattenmätning bygger dock på traditionella flödesmätare som är både kostsamt att installera och riskfyllt, då det ökar risken för vattenläckage kring själva mätaren. Labtrinos teknik bygger istället på en snabbinstallerad utanpåliggande sensor som inte kräver VVS-tekniker och som gör att du som hyresgäst kan följa din förbrukning per tappställe i realtid. Labtrinos teknik innebär att fastighetsägare kan börja ta betalt för vattenförbrukningen och flytta över kostnaden från sin egen nota. För en fastighetsägare innebär lösningen en 8-12 % minskning i total energiförbrukning, en återbetalning på 12-18 månader som sedan ger mycket god lönsamhet under mätarens resterande 10 år långa livstid.

Deras användarvänliga app bygger på maskininlärning och mönsterigenkänning och med hjälp av gamification, dvs. spelifiering, kan hushållet förstå och dra ner på vatten- och energiförbrukningen utan att göra avkall på komforten, vilket hjälper både miljön och plånboken. För sin innovativa lösning belönades Labtrino den 11 september med Stockholms Innovationsstipendium på 100 000 kr i kategorin Social & ekologisk hållbarhet.

Läs mer om Labtrino och deras lösning här.

Svara

*

UA-101406493-1