Med samarbetsprojektet #welovefoodwaste vill Stockholm-baserade företagen Foodloopz, Sopköket, Movebybike och pool.farm visa hur deras tjänster tillsammans kan hjälpa företag att minska matsvinn.

Bild: #welovefoodwaste: Filip från Sopköket, Elin från Foodloopz, Dmitri Movebybike, Corentin pool.farm, Jeppe från Movebybike
Genom att samordna och planera kan man, med hjälp av IT, snabbt och effektivt rädda mat som är på väg att slängas. Så här samarbetar de fyra företag som driver #welovefoodwaste; Foodloopz hittar partier av mat som är på väg att slängas, Sopköket lagar mat med de räddade råvarorna, Movebybike sköter transporterna,och pool.farm samordnar beställningarna.
De fyra bolagen träffades i mars 2017 på konferensen Stockholm Foodtech och deltog senare i Stockholm Foodtechs aktiviteter på Smaka på Stockholm. De kände redan då att de skulle ha större genomslagskraft genom att samarbeta om ett gemensamt koncept.
— #welovefoodwaste föddes under ett brainstormingmöte på Open Café vid KTH och vi såg tydligt hur vi som olika typer av företag kunde komplettera varandra och skapa ett hållbart cirkulärt samarbete. Att samlas kring frågan matsvinn kändes naturligt, säger Corentin de Trégomain på pool.farm.
Företagen hoppas på ett långsiktigt samarbete och öppnar även för att fler aktörer skall kunna delta och bidra till systemet. Redan i höst väntar fler samarbetsprojekt.
— Vi kompletterar varandras tjänster, vilket betyder att vi kan lyfta fram individuella företag inom samarbetet vid olika tillfällen och vid affärssammanhang. Detta har lett till nya kunder för minst två av parterna. Som liten aktör betyder det enormt mycket att ha andra som marknadsför och tipsar om ens tjänst, säger Elin Aronsen Beis på Foodloopz.
Eftersom företagen har olika bakgrund, resurser och kompetenser kan de snabbt och enkelt hjälpa varandra.
— Vi ger varandra inspiration, motivation och en klapp på axeln. Gruppen blir som kollegor och tillsammans blir vi starkare, säger Corentin de Trégomain och Elin Aronsen Beis. Vi ser hur samarbetet faktisk bidrar till en hållbarare framtid eftersom vi tillsammans möjliggör minskat matsvinn och effektivare system.
Tillsammans med andra företag, bloggar och organisationer har de fyra företagen bland annat gemensamt gått in för att sprida kampanjen #bästföre2017, vilken syftar till att upplysa och utmana konsumenter kring frågan ”Bäst Före”.
— Detta är bara ett exempel på hur vi snabbt kan hjälpas åt att sprida information och påverka omvärlden att jobba mer hållbart, säger de.
I höst välkomnas företagen till Odlande stadsbasarer i Stockholm och Helsingborg.
Mer om företagen bakom #welovefoodwaste
Pool.farm är en webtjänst som låter människor samordna sina inköp. Den kopplar ihop inköpslistor och leveranser på lokal nivå. Företag som Sopköket kan ladda upp sin katalog, vilket låter kunderna skapa samordnade beställningar. Målsättningen är att reducera både transportkostnaderna och miljöpåverkan. Samtidigt vill pool.farm hjälpa små företag att bli mer konkurrenskraftiga genom att ge dem ett verktyg för att förenkla sin logistik. I september kommer Stockholmarna att kunna beställa catering från Sopköket genom pool.farm.
Foodloopz är en webbaserad marknadsplats för företag med särskild inriktning på mat och dryck. Plattformen kopplar ihop företag som säljer, köper eller skänker bort överbliven mat. Foodloopz har hjälpt små som stora företag att återvinna värdefull mat, som exempelvis kött, läsk och frukt.
Sopköket lagar catering- och skolmat med räddade råvaror. De skapar dessutom jobb åt långtidsarbetslösa och unga i samarbete med bland andra Fryshuset Husby och butiker som Paradiset och ICA.
Movebybike är ett logistikföretag som är specialiserat på citylogistik med lastcyklar för yrkesbruk. Deras cyklar fraktar upp till 300 kilo gods i taget och de levererar punktligt och säkert, året runt (i alla väder), från Malmö i söder till Umeå i norr.
Kontakt
Corentin de Trégomain
hello@pool.farm
+46 738 240 272
Elin Aronsen Beis
elin@foodloopz.se
+46 72 911 44 99