Eze System: Internetuppkopplade mätare gör kontrollsystem smartare

Niklas-Zandelin– När jag ser att energiförbrukningen går över 1200 W då vet jag att någon lagar mat hemma. Den information triggade en tweet som skickades vidare till Facebook. Fast då var det en del som blockade mig.

Glädjen över teknikens möjligheter är tydlig när Niklas Zandelin pratar om sitt företag eze System och om hur det skulle kunna bli en del av vardagen att hålla järnkoll på sin energiförbrukning. Och vill han inte dela sina uppdateringar på Facebook går det att istället skicka signalerna till en smartwatch som Pebble, och visa i realtid hur förbrukningen varierar över dagen.

Begreppet Internet of Things är i ropet och beskriver en utveckling där allt fler föremål runt omkring oss blir uppkopplade till internet. På så sätt öppnas allt fler miljöer upp för mätning, analys, visualisering och styrning på distans, och för samkörning med data från helt andra situationer och platser. Fastigheter, fabriker, sjukhus, elnät, trafikflöden och allt möjligt annat kan bli del av vårt globala nätverk. Övervakning med webbkameror och möjligheten att öppna dörren till hemmet från mobilen är redan etablerat.
– Veckans rapport om energiförbrukningen i sommarstugan tappar jag snabbt intresse för, men löpande rapporter till klockan om att något står hemma och drar 1,76 kW får mig att reagera. Föremål som gör data från vår omvärld tillgänglig i realtid kommer att påverka oss, förändra vårt beteende, men vi vet inte riktigt hur ännu.

Eze System arbetar med att koppla upp olika mätare, givare och sensorer mot internet. Det finns en uppsjö användningsområden, men deras fokus ligger idag på mätning och uppföljning för energieffektivisering, på styrfunktioner och automatiseringslösningar för fastighetsförvaltning. Input från givarna hanteras av ezeio, en kontrollenhet som hanterar kommunikationen med systemets cloudbaserade tjänst. Systemet är kostnadseffektivt att installera och förvalta.
– Det finns en stor marknad och ett behov att modernisera 30–40 år gamla byggnader som skulle kunna förvaltas mer energieffektivt, men där det inte finns pengar för traditionella system.

Helhet och integration skapas hemma i garaget

Niklas Zandelin är en av två personer som var med och startade eze System. De känner varandra sedan länge och båda har mer än tjugo år i IT-branschen bakom sig, Niklas från marknadskommunikation och Anders Rehnvall som teknisk motor med bakgrund inom mätning, visualisering och styrning.
– Anders bor i USA och är vår egen MacGyver som kan lösa komplicerade tekniska problem med tuggummi och ett gem. Han hörde av sig i början av 2009 och berättade vad han hade byggt.

Hela systemet, från kontrollerenhetens kretskort, operativsystem, gränssnitt, API och kryptering är utvecklat i Anders garage, vilket gör att det är tajt integrerat. Redan vid det första säljmötet i mars 2009 kunde de koppla en demoprodukt till den blivande kundens IP-telefoni och enkelt visa vad systemet kunde åstadkomma. Kunden var övertygad och Niklas åkte över till USA för att starta företaget och utveckla affärsplanen.

Enheten kopplas till internet via fast anslutning eller mobilnätet, givare kan kopplas via kabel, trådlöst nät eller radio, och all kommunikation är krypterad. Indata kan hämtas både från fysiska ingångar, som fuktmätare och rörelsedetektorer, och virtuella ingångar som exempelvis solens höjd över horisonten, eller från externa källor för till exempel väderleksprognoser eller energipriser.
– På så sätt kan utomhusbelysning helt automatiseras efter behov snarare än att följa processorns klocka. Samma rörelsedetektor som slår på lampan om dagarna kan utlösa larmet på kvällar och helger, samtidigt som ett SMS meddelar förvaltaren om vad som är på gång.

Data kan loggas eller trigga någon typ av respons, fysisk eller digital, signal till ett styrsystem som sänker temperaturen, ett SMS med larm och rapport till fastighetsskötaren eller återkommande energirapporter till ledningen. Ett API möjliggör en bred palett av interaktion och interaktivitet med befintliga tekniska system och kommunikationslösningar; e-post, Facebook, Twitter eller appar till iOS och Android.

Mätning och kan spara energi och ändra beteenden

Ett område som särskilt intresserar eze System är byggarbetsplatser. De färdiga husen behöver allt mindre energi för att driftas, men själva byggprocessen är oftast en energislukare. Förbrukningen de fem första åren, inklusive bygget, beräknas till 15 procent av den energi som fastigheten behöver, sett över hela dess livscykel. I takt med att husen blir allt mer energieffektiva ökar andelen. Byggherrar och beställare ställer krav men ingen mäter ordentligt och det är svårt att följa upp.
– En vanlig byggbod drar ca 7000 kWh per år och det finns ca 40 000 byggbodar i drift. Tillsammans drar de lika mycket energi som Västerås. Vi skulle kunna halvera energiåtgången genom att bygga bättre bodar och installera smarta kontrollsystem.

Idag har eze System installerat närmare 2000 system, huvudsakligen inom temperaturmätning och kontroll i USA och Europa, men Australien är en snabbt växande marknad trots att ingen från eze System besökt landet.
– De hittar oss via Google och då vår lösning är fullt manöverbar via Internet kommer vi väldigt långt utan att behöva vara på plats.

För att skapa ett energieffektivt samhälle krävs att vi tänker om, menar Niklas, det kräver nya affärsmodeller och sådana kan till exempel byggas på tillgången till ny egen och öppen data. Ständig internetuppkoppling och smarta mobila enheter, som telefoner eller armbandsur, kan ge dig tillgång till löpande information om din energiförbrukning likväl som nästan omedelbar varning vid avvikelser, och dessutom möjlighet att åtgärda både automatiskt eller direkt från där du befinner dig. Hur kommer det att påverka hur vi beter oss i vardagen?

Webbplats: eze System

EZEIO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *